U pripremi su detaljne upute za korištenje ključa vrsta, kao i DNA sekvence svih objavljenih vrsta.
Russula rubroalba

russula-rubroalba russula-rubroalba

Jestiva gljiva

CRVENO-BIJELA KRASNICA

Russula rubroalba (Singer) Romagn.

Sinonimi: Russula alutacea f. rubroalba Singer; Russula rubroalba var. albocreatacea Sarnari; Russula rubroalba var. albrocretacea Sarnari

Etimologija: ruber (lat.) = crveno + albus (lat.) = bijelo. Po boji.

Taksonomija: Fungi / Basidiomycota / Agaricomycetes / Russulales / Russulaceae / Russula

Klobuk: 5-8 (10) cm širok, u mladosti je polukuglast, zatim je konveksan, kasnije se otvori i ulegne na sredini, često je malo nepravilan, gotovo je sjajan, bez sjaja je kad se osuši, kožica se slabo guli; osnova je crvena, ružičasto-crvena do crveno-narančasta, no s raznim je primjesama ili oblačastim žućkastim mrljama, gubi boju, osobito na sredini gdje može biti bijele do kremaste boje, rub je žućkast ili narančasto-crven, zaobljen je prema dolje, dosta je tanak, tup, nije narebran.

Stručak: 3-6 (8) cm visok i 1-2 (2.5) cm debeo, čvrst, dosta je pravilno valjkast, malo je širi ispod listića, sužava se prema bazi, najprije je pun, kasnije je šupljikavo spužvast; čitav je bijel, kasnije je lagano sivkast, rijetko je mjestimice s crvenom ili ružičastom nijansom, manje je ili više izraženo uzdužno naboran ili žiličast, na bazi je u starosti žuto-smeđ.

Listići: Prilično su gusti, dosta su široki, vrlo su lomljivi, zbog debljine djeluju zbijeno, izmiješani su s lamelulama, često su račvasti i anostomozirajući, suženi su uz stručak, prirasli; u mladosti su bijeli, kasnije su krem-žuti ili žuto-oker.

Spore: Eliptične, s djelomično je mrežasto povezanim bradavicama visokim do 0.5 µm, 7.5-9 x 5.7-8 µm; otrusina je žuta do žuto-oker.

Meso: Mekano, bijelo, na ozlijeđenim je mjestima sivkasto, u starosti je sa žutim ili smeđim mrljama; miriše na voće, na marelice, a okus je blag.

Kemijske reakcije: Meso u dodiru sa željeznim sulfatom postane prljavocrveno, s fenolom specifično slabo i sporo tamnosmeđe, s kalijevom lužinom žuto, a kožica ponarančasti.

Stanište: Raste u proljeće, ljeto i jesen, po jedna ili dvije zajedno, u bjelogoričnim šumama i parkovima, najčešće u simbiozi s hrastom, na vapnenastom ili glinenastom, češća je u sredozemnom području; nije rijetka vrsta.

Doba rasta: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Status jestivosti: JESTIVA - Jestiva je vrsta dobre kvalitete.

Napomena: Po boji klobuka sliči većem broju krasnica. Slična je zlatna krasnica (Russula aurea) koja ima crveniju, krvavu boju klobuka i zagasitije žute, zlatne listiće, te također žuti stručak, nema žute mrlje po klobuku. Veoma je slična i romellijeva krasnica (Russula romellii) koja ima svjetliji klobuk.

Referentni izvori:

  1. Russula rubroalba (Singer) Romagn. 2023. https://www.gbif.org/species/2551206

Idi na vrh